Trening dječije atletike u OŠ Slavinovići

Družili smo se sa prvim, trećim i petim razredima OŠ “Slavinovići” Tuzla, razlog tome je unapređenje i razvoj poštene igre kroz atletiku. Obavljajući dosadašnje treninge u osnovnim školama, još jednom smo pokušali skrenuti pažnju o značaju atletskog sporta za razvoj svakog djeteta. Projektom “Razvoj sportskih navika i poštene igre kroz atletiku” edukujemo ne samo djecu, već i njihove roditelje, da bi smo ukazali na potrebu djece za bavljenjem sportom, stimulišući ih da shvate da je za pravilan razvoj svakog djeteta potrebna veća fizička aktivnost i da sport i igra u ovom uzrastu
nemaju alternativu. Atletika je bazičan sport čije su elementarne radnje – kretanje, skokovi trčanja i bacanja nezamjenljiv preduslov za bavljenje svim sportovima i predstavlja logičan, prvi korak prema sportu.  Evo samo nekoliko pokazatelja koliko program „Dječija atletika” i fizička aktivnost djece može unaprijediti njihov pravilan rast i razvoj:

  • Poboljšava koncentraciju – Fizička aktivnost povećava dotok krvi u mozak, a na taj način i dotok kisika i glukoze, potrebne za bolju koncentraciju i fokus.
  • Poboljšava pamćenje i vrijeme reakcije – Kada su aktivna, djeca brže reagiraju i bolje pamte. Oni s boljom kondicijom lakše i brže rješavaju kognitivne zadatke.
  • Podiže akademske rezultate. Vježba potiče rast i razvoj moždanih stanica, istovremeno otvarajući nove kapacitete za učenje.
  • Potiče kreativnost – Djeca koja su fizički aktivna imaju veću kognitivnu fleksibilnost i razmišljaju kreativnije i originalnije.
  • Potiče snagu, fleksibilnost i izdržljivost – Djeca koja redovno vježbaju izdržljivija su, fleksibilnija i snažnija, kako fizički, tako i psihički.
  • Bolji san – Samo pola sata fizičke aktivnosti dnevno utječe na bolji san svakog djeteta.

U zdravom tijelu, zdrav i duh, vrijedi za već navedene prednosti svakodnevne vježbe kod djece. Međutim, fizička aktivnost značajno utieče i na zdravu težinu, zdravlje kostiju, motorički razvoj i
kardiovaskularno zdravlje. Bolji imunitet – Redovna fizička aktivnost potiče tijelo da se brže i lakše riješi nakupljenih toksina, te se tako lakše bori protiv raznih bolesti.

[slide-anything id=”183″]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *