Memorijalni maraton “KAPIJA 2019” – Srebrenik – Tuzla

“OVDJE SE NE ŽIVI SAMO DA BI SE ŽIVJELO, 
OVDJE SE NE ŽIVI SAMO DA BI SE UMRLO, 
OVDJE SE I UMIRE DA BI SE ŽIVJELO”

Povodom 24. godine, stravičnog masakra na Kapiji, kada je granata ispaljena sa Ozrena 25. maja 1995. godine, usmrtila 71 osobu, a ranila više od 200, danas su atletičari i rekreatvici iz Zagreba, Osijeka, Vinkovaca, Srebrenice i Tuzle, po peti put trčali maraton na relaciji “SREBRENIK -TUZLA” kako bi odali počast tuzlanskoj mladosti.
Organizacijom i učešćem u Memorijalnom maratonu “KAPIJA 2019”, koji je već postao tradicionalno godišnje okupljanje mladih i starijih zaljubljenika u trčanje, svi zajedno ćemo, još jednom, skrenuti pažnju javnosti na ovaj stravičan događaj koji se desio u Europi krajem XX stoljeća te podići svijest o važnosti sjećanja i suočavanja s prošlošću kao izraza temeljne humanosti prema svima koji još uvijek pate. 
Svi bez obzira na ime i prezime, pamtimo majsku noć 1995. godine kao vječnu opomenu, ali želimo napomenuti da je maraton “Kapija 2019”- Srebrenik -Tuzla, prije svega posvećen podizanju svijesti mladih ljudi o važnosti tolerancije, poštovanja prema drugima i različitima.

Hvala svim trkačima koji su još jednom pokazali da sport pobjeđuje sve predrasude.
Maraton “Kapija-2019” na relaciji SREBRENIK TUZLA organizovan je pod pokroviteljstvom Grada Tuzle i Vijeća bošnjačke manjine Grada Zagreba, kao i tehničku podršku MUP-a TK.

Leave a Reply